Datum expositie: vanaf 4 november 2015

Combinatie opening: zondag 8 november 14.00 uur CAH Vilentum,15.00 uur ABC-gebouw

De beide openingen worden opgeluisterd door zang van Inez Mirjam met begeleiding van Toon Lips op piano, contrabas en gitaar.


Eveline Kieskamp
Associaties met vergankelijkheid en kwetsbaarheid dienen zich aan als je het werk van Eveline Kieskamp bekijkt. De beelden van textiel zijn aaibaar en scheppen tegelijk ook afstand. De menselijke vormen zijn duidelijk herkenbaar, maar wel altijd zo dat het niet een exacte weergave is van de werkelijkheid. Eveline Kieskamp baseert haar werk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen. Vergankelijkheid, ziekte, kwetsbaarheid en verlies zijn thema’s die vaak in haar werk zijn terug te vinden. Belangrijk voor haar is dat het beeld zeggingskracht heeft naar de kijker, zodat ook anderen zich herkennen in het gevoel achter dat wat zichtbaar is.

www.evelinekieskamp.nl

Ine Boeijen
De beelden van Ine hebben vaak een tafel als uitgangspunt. De tafels krijgen dierlijke en soms menselijke trekjes; ze lopen weg, zoeken naar evenwicht, zijn soms vrolijk, soms zwaar op de hand. In eerste instantie zijn ze geworteld in een thema, maar in de uitwerking gaan ze een eigen weg. In vorm en materiaal kiest zij graag voor combinaties van open en gesloten, hard en zacht, fragiel en zwaar. Tegenpolen kunnen wat haar betreft goed bij elkaar. Er zijn ook kleinere werken van brons, gebaseerd op de vormgeving van de grote beelden.

www.ineboeijen.nl

Janneke Bruines
Janneke Bruines speelt met klei en maakt wat haar fantasie haar in geeft. Uit het verlangen naar de zomer met zijn kleuren en bloemen zijn de Bollentorens ontstaan. Janneke combineert hier vormen en kleuren tot ze precies kloppen. Naast de Bollentorens is de mens haar belangrijkste onderwerp. De schoonheid en expressie van het vrouwelijke lichaam fascineren haar. Sterke en zelfverzekerde vrouwen presenteren zich aan de buitenwereld. Houdingen geven hun gedachten weer. Ze laten veel van zich zelf zien maar niet alles.

www.jannekebruines.nl

Jan Kees Lantermans
In de visie van Jan Kees Lantermans gaat beeldhouwen over het ontkennen van de originele vorm door deze maximaal te transformeren. Het massieve en stijve karakter van natuursteen dient getransformeerd te worden in een lichte en plastische vorm. Tijd en ruimte spelen hierbij een belangrijke rol. Zowel kunst als architectuur geven Lantermans elementen die hij gebruikt in zijn vormtaal. Het werk van Lantermans is inmiddels ontwikkeld tot een stijl die direct herkenbaar is en gekenmerkt wordt door vloeiende vormen, dubbel-gekromde vlakken (zogeheten hyperbolische paraboloiden), letterlijke verlichting van het materiaal, elegantie, vrouwelijkheid en monumentaliteit.

www.lantermans.nl

Tiny Vissers
De bronzen beelden die Tiny maakt zijn, voor hem vanzelfsprekend, realistisch. De realiteit biedt immers al meer dan genoeg om te verbazen, bewonderen en misschien soms te verontrusten. Toch zoekt hij binnen dat strikt figuratieve naar de (surrealistische) grenzen. De kijker wordt uitgedaagd om een eigen verhaal te associëren met de beelden. “Want we vergeten (tegenwoordig) vaak dat wat ons mensen misschien wel het meest uniek maakt is dat we (zouden moeten) kunnen fantaseren.” Een goede beschrijving van wat hem drijft is een citaat van Mark Twain:  “You can’t depend on your eyes when your imagination is out of focus.”

www.tinyvissers.nl

Tineke Szarzynski
Tineke ziet zichzelf als een veelzijdig kunstenaar. Zij maakt beelden van steen, hout, glas en herbruikbaar materiaal (abstract en figuratief). Daarnaast schildert zij en maakt daarbij gebruik van diverse schilderstechnieken. Haar manier van werken staat niet vast. Wel heeft zij al een idee voordat zij begint met een kunstwerk. Toch kan het uiteindelijke beeld afwijken van de oorspronkelijke gedachte. Tijdens het werken zit zij niet vast aan haar oorspronkelijk idee, maar laat het beeld als het ware door het proces ontstaan.

www.tinekeszarzynski.nl

Bert Koerts
Een paar jaar geleden schafte Bert een lasapparaat aan voor een praktische klus. Hierna maakte hij in een opwelling een kunstwerk en daarna ging het van kwaad tot erger. Als buitenmens verbeeldt hij graag situaties uit de natuur, waar mensen zich in kunnen herkennen. Hij gebruikt uitsluitend materialen waar mensen afstand van hebben gedaan, meest schroot, wanhout en keukenspullen van rvs. Lekker pruts’n met pruttel en daar mensen mee verwonderen.

www.bertkoerts.nl