Datum: 26 mei 2016 tot 12 augustus 2016

Opening: Zaterdag 28 mei 2016 om 14.00 uur
Gerrit Jan Abma geeft een demonstratie houtdraaien.


Gerrit Jan Abma
“Hout is in de loop der jaren een grote passie voor mij geworden. Tijdens het draaien probeer ik steeds zoveel mogelijk mijn eigen grenzen te verleggen. Het hout zelf bepaalt in feite waar ik na het beginpunt eindig. Ik werk met vele soorten hout, maar het meest met inlands hout. Ook werk ik met been, speksteen, tin en kunststoffen. De kunst is om de tekening van het hout zo goed mogelijk te benutten en te laten zien. Het overdragen van mijn passie probeer ik te doen door het geven van demonstraties, het vertellen over het hout bij verenigingen en zo nu en dan mijn werk te exposeren.”

Frans Zekhuis – Schuilplaatsen
De rommel rond de boerderij van de ouders van Frans trok in zijn jonge jaren al gauw de aandacht. Afgedankte materialen die hij daar vond, gaf hij een tweede leven, door ze tot kistjes, hokjes en allerlei vreemde objecten te vertimmeren. Vele jaren later heeft hij dit kindgevoel weer opgepakt en bouwt hij ‘schuilplaatsen voor de ziel’. Objecten die hij samenstelt uit afgedankte en gevonden materialen krijgen onder zijn handen een geheel nieuw leven, een nieuwe bestemming. Hij heeft oog voor detail, weet de meest uiteenlopende en contrasterende materialen samen te brengen en deze op een geheel eigen wijze te verbinden. Zijn unieke werk is poëtisch met een sterke zeggingskracht, zijn beelden zijn autonoom en krachtig.

www.franszekhuis.nl

Wim Meyles – Creatief in doen en denken
Creativiteit speelt een grote rol in het leven van Wim Meyles. Hij is actief als beeldhouwer en schrijver. Als beeldhouwer werkt hij uitsluitend met hout, waarvoor hij altijd een speciale voorliefde heeft gehad. In het ruwe materiaal probeert hij met een origineel samenspel van lijnen en vormen eenvoud en fantasie te combineren. Na een periode van figuratief werk legt hij zich tegenwoordig voornamelijk toe op abstracte en filosofische beelden, om vrijuit vormen en ideeën aan de werkelijkheid toe te kunnen voegen. Zijn inspiratiebronnen zijn de natuur, de psychologie, maatschappelijke thema’s, maar vooral zijn eigen fantasie.

www.wimmeyles.nl

Meindert Regoort
Meindert Regoort maakt sedert 2006 beroepsmatig, ambachtelijk en kunstzinnig vormgegeven objecten van hout. Houtstructuur en vorm zijn zeer belangrijk in zijn werk. Het technisch uitgangspunt voor de objecten is in basis een holle vorm uit één stuk hout. Qua verbeelding werkt Regoort in uitersten. Organisch of design, eenvoud of overdaad zijn termen die op zijn werk van toepassing kunnen zijn. Enerzijds zijn er krachtige, zuivere vormen waarin het hout de hoofdrol speelt. Anderzijds maakt hij een beeldend gebruik van zware oppervlaktestructuren of een vloeiend lijnenspel van lamellen. Thema’s zijn natuur, vergankelijkheid en beweging, waarbij het hout immer in al zijn facetten wordt getoond.

www.regoort.net

Coco van Gent
“In mijn visie is kunst een emotie, iets dat je voelt. Een schilderij dat je om doet draaien om nog eens te kijken, een beeld dat je móet aanraken of een gedicht dat je geest even stil doet staan. Mijn emoties hebben kleur, vorm en beweging. Sinds 1993 werk ik als autonoom houtcollagist en schilder en ben op dit gebied in basis autodidact. Tegenwoordig spelen de natuur en hout de hoofdrol in mijn houtcollages en schilderijen en breng ik collageren, schilderen en etsen samen in mijn werk. Daarbij verwerk ik het hout op geheel unieke en zelf ontwikkelde wijze. De betekenis van mijn werk ligt in kleur, lijn, vorm en compositie. Ik haal de natuur uit haar context, vergroot haar of plaats haar op een onverwachte achtergrond, soms heel transparant maar vaak in sterke kleuren.

www.cocovangent.nl

Derk Havikhorst
“Vanuit mijn professie als meubelmaker is mijn interesseveld langzamerhand verbreed naar het ontdekken van andere manieren van vormgeving die met de materie hout te maken hebben. Zo ben ik op een breed vlak bezig met het zoeken naar  vormen die zowel functioneel als beeldend kunnen zijn. Hierbij vind ik het wel  van belang om een eigen stijl van werken te ontwikkelen en weer te geven.”

www.d-havikhorst.nl

Hester Kornelis
Als je ergens een vrouw op haar buik met de camera in de aanslag in het gras ziet liggen, dan zou dat zomaar beeldend kunstenaar Hester Kornelis kunnen zijn. Fotografie is een van de manieren om haar creativiteit kwijt te kunnen, maar ook houtbewerking schuwt zij niet. Ze combineert onder andere foto’s met hout, kurk met ecoline en prikkers met foamboard. Naast het kunstenaarsleven is Hester parttime docente handvaardigheid (beeldende vakken). Een prachtige combinatie! Door de zoektocht naar opdrachten voor haar leerlingen krijgt ze zelf ook inspiratie. En haar eigen werk geeft ideeën voor nieuwe opdrachten voor school. Altijd zoekende naar andere materialen en technieken. Een goede wisselwerking.

www.hesterkornelis.nl

Evert van Lopik
“In mijn vrije werk houd ik mij bezig met het maken van schilderijen en grafiek, en vooral de laatste jaren leg ik mij toe op het maken van houtreliëfs. Met deze reliëfs neem ik stelling tegen de menselijke beslissingen zoals ruimingen na uitbraak van veeziektes en het dier als plezierobject van de mens, zoals nog steeds in bijvoorbeeld arena’s het geval is. Door mijn directe woonomgeving blijf ik geïnspireerd. Mijn geschilderde landschappen zijn expressief maar met een figuratieve inslag. In mijn schilderijen zijn koeien teruggebracht tot vlekken en de omgeving tot grote, heldere kleurvlakken. Ook spelen lucht en wolken dikwijls een belangrijke rol. Mijn werk balanceert steeds op de rand van abstractie.

www.evertvanlopik.nl