Datum: 2 september tot 30 oktober 2015

Opening: zondag 6 september 15.00 uur door Henk Verwey. Aansluitend vertelt Thea Figee over haar inspiraties en fascinatie voor geblazen glas.


Corrie Bos
“Een ode aan het landschap”.
Nevelige uiterwaarden, meanderende rivierarmen, oplichtende koolzaadvelden, het uitgestrekte landschap van Groningen, monumentale wolkenpartijen… Kunstenares Corrie Bos vangt de sfeer van het moment in aquarel. Karakteristiek voor haar werk is de weidse ruimte en atmosferisch licht. Zij toont een prachtig gevoelig kleurgebruik, zonder zich te verliezen in details, trefzeker en gedurfd. Zij vangt als het ware de essentie van het landschap in een groot gebaar. Grote vlakken krijgen reliëf en gaan leven, worden soms dramatisch zonder te overdrijven. Het toont het landschap zoals het is, maar zoals je er zelden naar kijkt. De werken roepen een verlangen op dichterbij het landschap te willen komen, de verte te willen overwinnen, om ín dat licht te kunnen zijn. De mens is afwezig maar laat zich zien in de structuren van het landschap; een pad, een kerktoren, een bossage, een eenzame mast, een enkele boot.
Ze schilderde ook veel in de Rotterdamse haven. Boten. Industrie. Zelfs dan ademt het beeld rust uit. Het is een cultuur landschap geworden, bestaand uit lijnen, ritme, vlakken en structuren.

www.corriebos.nl

Thea Figee
“De natuur als grootste inspiratiebron”.
Afgestudeerd als graficus ontwikkelde Thea aan de kunstacademie een geheel eigen gemengde grafische techniek die dicht tegen het schilderen aan ligt. Huid, structuren, kleur, transparantie, het materiaal verf en inkt dagen haar uit, maar sinds 1999 is daar ook geblazen glas bijgekomen.
Zorg en liefde voor de natuur is haar basis, de allergrootste inspiratie. De zee, rivieren en alles wat er constant in beweging is en altijd van schoonheid verhaalt, leidt vaak direct naar een geblazen glasunica. De eerste glasunica ontstonden in De Oude Horn, de glasstudio van meester-glasblazer Bernard Heesen in Acquoy. Sinds 2004 voert meester-glasblazer Richard Price in de glasstudio van Tetterode haar ontwerpen uit en vanaf 2014 werkt ze in de Glasblazerij in Leerdam met de Tsjechische meester-glasblazer Robert Lenner. Tussen de grafische werken, olieverf schilderijen en het geblazen glas is een constante wisselwerking.

www.theafigee.nl

Petra Bouman
“Werken met porselein is voor mij werken met puurheid”.
Tijdens haar opleiding aan de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven, is Petra voor het eerst in aanraking gekomen met de materie klei. Sindsdien loopt “het werken met klei” als een rode draad door haar leven. Werken met porselein heeft zij leren kennen tijdens de keramist opleiding in Brugge. Een materie die zeer weerbarstig is en vaak deformeert tijdens het stookproces. Een gedeelte van haar afstudeerproject heeft zij gebruikt om te experimenteren met gietporselein. Het eindresultaat was dan ook verrassend. Het bewerken van eigenzinnig en weerbarstig porselein is een grote uitdaging. Dit geeft vaak ongekende en onverwachte resultaten.
Haar werken zijn eenvoudig van vorm, soms ingekleurd met body stains of oxides. Perforaties en versnijdingen zijn kenmerkend voor haar werk.
De zijdezachte afwerking zorgt voor een mooie balans tussen de hardheid van het materiaal en de aaibaarheid van de buitenkant.
Door alle eenvoud blijft het porselein zijn puurheid behouden.

www.breekbaarwit.nl