Datum: 3 september tot 31 oktober 2014

Opening: Zondag 7 september om 15.00 uur


Irina Laube
“Ik ben geboren in 1962 te Novosibirsk (Rusland), de hoofdstad van West-Siberie. Opgegroeid aan de kust van de Zwarte Zee, ontdekte ik de waarde van kleurige landschappen. Zo was ik al jong bezig met schone kunsten, doorliep de vijfjarige opleiding aan de Ajwazowski-kunstschool (Krim/Rusland) en beoefende daarnaast ook het vak van fotografie. In 1993 verhuisde ik naar Duitsland, waar ik afstudeerde als IT-zakenvrouw en daar werkte ik een aantal jaren in dit beroep. Mijn liefde voor de kunst en met name het schilderen bleef mij echter altijd na aan het hart liggen. Eenmaal gevestigd in Stavoren, Nederland (sinds 2006), was ik dan ook nog uitsluitend bezig met schilderen.Sinds 2012 wonen mijn man en ik weer in Duitsland. Momenteel werk ik het liefst met verschillende materialen uit de natuur, verfpigmenten en olie- of acrylverf. Hierdoor ontstaat diversiteit in structuur en reliëf op het schildersdoek.”

www.irina-laube.net

Gerdi Zwaan
“Mijn werk beweegt zich op het snijvlak van sculpturaal werk en keramiek. Tijdens mijn opleiding als beeldhouwer raakte ik gefascineerd door de huid van de klei, de structuren die ontstaan en het toevoegen van kleur om het geheel te versterken. Het pure van het materiaal boeide me en ik besloot verder als keramist door het leven te gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo werd ik toch weer een soort beeldhouwer, maar dan van monumentale keramiek. Daarnaast houd ik van andere materialen met structuren: oud ijzer, oud hout ed., ook die pas ik graag toe in mijn werk. Mijn sculpturen zijn daarom vaak het resultaat van  een lange ontdekkingstocht  naar en de verrassing van iets wat ik niet zocht en toch vond. Een zoektocht naar de uiteindelijke vorm en kleur die ondanks en dankzij mij ontstaat.”

www.gerdizwaan.nl

Eefje van den Braak
“Als je goed kijkt, zie je veel moois in dagelijkse voorwerpen: iets gewoons als een radiator blijkt dan een interessant lijnenspel in zich te hebben. De ‘complexe eenvoud’ van zulke objecten boeit mij en is, in een geabstraheerde vorm, een belangrijk uitgangspunt voor mijn keramiek. Vanuit de behoefte aan eenvoudige en heldere uitgangspunten werk ik met basisvormen, zoals een cirkel of vierkant. De maten en lijnen die ik gebruik, zijn altijd logisch en weloverwogen – haast mathematisch. Mijn objecten zijn vaak technisch complex en vergen een precieze voorbereiding en opbouw. Het voortraject vind ik net zo interessant als de uiteindelijke uitwerking in klei. Mijn huidige werk ontstaat door het samenvoegen van repeterende elementen. Door de combinatie van opengesneden en gesloten delen speelt de schaduwwerking een belangrijke rol. Dat wordt nog eens versterkt doordat ook de verbindingen meer of minder licht doorlaten. De uitsparingen en verbindingen voegen als het ware een extra dimensie toe. Ze zorgen er bovendien voor dat elke kijkhoek een ander beeld oplevert. De eenvoudige deklaag staat volledig in dienst van de vorm en brengt rust in het lijnenspel. De zanderige huid en de natuurlijke, matte tinten verzachten de strenge vormentaal.”

www.eefjevdbraak.nl