Datum: 8 mei 2013 tot 2 augustus 2013

Opening: Zondag 12 mei om 15.00 uur door Aranka Wijnbeek, Stedelijk Museum Zwolle (projectleider exposities).


Annet Vroom

“Beeldelementen die terugkeren in mijn reliëfs van papier zijn: herhaling, ritme, ruimte, stapeling van geometrische vormen. Door knippen, snijden en plakken maak ik blokjes die ik rangschik, naast elkaar en over elkaar heen leg totdat er een spel van licht en schaduw ontstaat. Het ruimtelijke aspect krijgt daarbij een bijna architectonische dimensie, waarin ik blijf streven naar eenvoud en zuiverheid. Een ruimte van licht en lucht. In “Dit zijn de namen” schrijft Tommy Wieringa: …………”maar een teken van leven zag hij niet. Nergens een rechthoekige structuur die de aanwezigheid van de mens verried”……………..
Deze reliëfs zijn mijn teken van leven.”

www.annetvroom.nl

Theo Schouten
“Driedimensionale abstracte belevingen: De naam die het beste overeenkomt met wat ik maak. Uitgevoerd met primaire kleuren en op papier of op linnen verwerkt, waarin ik dan vervolgens weer uitsnedes in maak om diepte te creëren. Oorspronkelijk afkomstig uit de interieurwereld, hebben geometrische vormen, structuren en lijnen altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij gehad. De werken van Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, M.C. Escher en Rob Clous zijn altijd mijn inspiratiebron voor ‘hoofdzaken’ geweest, de naamgeving voor mijn totale werk.
Inhoudelijk is het werk gebaseerd op de wijze waarop mensen functioneren. Wat mij bijzonder intrigeert zijn de contrasten tussen rond, afgerond en hoekig, recht en rechtlijnig. De contrasten tussen mechanisme en autonomie, tussen hersenprocessen en -commando’s, en menselijke instincten en gedragingen. Deze contrasten probeer ik in mijn werk zichtbaar te maken.”

www.theoschouten.com

Jenny Olde Monnikhof
Al vele jaren maakt Jenny Olde Monnikhof kleurrijke beelden met een eigen beeldtaal en lijnenspel. Na jaren als econoom werkzaam te zijn geweest, heeft zij het roer 10 jaar geleden omgegooid en is als kunstenaar gaan werken. Haar objecten stralen vrolijkheid en onbevangenheid uit. De krachtige vormgeving, gecombineerd met het speelse kleurenspel knipogen naar het leven. Haar objecten hebben altijd, naast een zwart-wit stelling, een palet van primaire kleuren, dat aan Cobra doet denken. Zij laat zich o.a. inspireren door Miró, Calder, Dubuffet en Legér. Zij maakt gebruik van een diversiteit aan materialen, zoals keramiek, glas, gips, mozaïek en kunststof. Zij haalt haar inspiratie uit het leven van alledag, meestal uit dingen die ze lukraak tegenkomt. Ook verzamelt zij allerlei informatie uit de kunstgeschiedenis via o.a. kunstboeken en uit de hedendaagse maatschappij, zoals afbeeldingen van reclames. Als het ware hergebruikt ze deze fragmenten op haar eigen specifieke wijze en maakt er nieuw werk van. Doorzichtige en ondoorzichtige elementen wisselen zich af in een zwart-wit omgeving. Ze is dol op vrolijke kleuren en wil anderen graag met haar kleurrijke objecten gelukkig maken.

www.jennyoldemonnikhof.nl

Ingrid Siliakus
Bij de wijze waarop Ingrid haar papieren objecten heeft gemaakt, is vooral het vernuft in architectonisch ruimtelijk denken opmerkelijk, iets wat maar voor weinig mensen is weggelegd. De in Amsterdam wonende kunstenares is een autodidact. Door middel van zelfstudie heeft zij zichzelf jaren geleden de van oorsprong Japanse techniek papierarchitectuur eigen gemaakt. Papierarchitectuur is het creëren van objecten uit slechts een enkel vel papier. Door secuur snijden en vouwen ontstaan driedimensionale werken. Voorafgaand aan dit proces gaan weken en soms maanden van op de 100 mm nauwkeurig rekenwerk vooraf. Haar ontwerpen worden laag voor laag opgebouwd. Kenmerkend voor Ingrid haar werk is de complexiteit en gedetailleerdheid. Haar werken zijn architectonisch zowel figuratief als abstract. Geheel terecht wordt Ingrid haar werk internationaal erkend.

www.ingrid-siliakus.exto.org