Datum: 6 maart 2013 tot 3 mei 2013

Opening: Zondag 10 maart om 15.00 uur door Jan Westmaas


Elly Korteweg rondde na haar middelbare schooltijd de vierjarige opleiding Textiele Werkvormen aan de kunstacademie ‘Driesprong’ in Haarlem af. In Finland volgde zij een cursus weven en plantaardig verven. Enthousiast geworden door de weeftechniek schafte zij zich een groot Fins weefgetouw aan. De gobelintechniek, waarbij de inslagdraden de kettingdraden geheel bedekken is een oude techniek die zij omvormt tot een hedendaagse strakke kunstvorm. De kleden hebben een levendige en warme uitstraling en in ons modern interieur ook een geluidsabsorberende functie. De natuurlijke materialen die gebruikt worden zijn wol, linnen en vooral zijde. Elk ontwerp is van eigen hand, ze laat zich inspireren door alles wat zij tegen komt: Een oude gevel in Frankrijk, een oude foto van Paul Huf, een koe, Twiggy, Marilyn…. je komt van alles tegen in haar kleden. Ook abstracte vormen ontstaan onder haar handen. Zij ziet al snel ergens een nieuw kleed in en houdt er van om te spelen met kleuren, lijnen en vlakken.
Weven is haar werk en passie: “Je begint met niets, spant draden en er groeit iets bijzonders onder je handen.”

www.korteweg-gobelins.nl

Irene van der Veur is sinds vele jaren full-time als kunstenaar werkzaam in haar atelier in Schagen NH. Aanvankelijk alleen met schilderijen en na de opleiding ruimtelijke vormgeving ook met beelden van steen en brons. Zij exposeert door het hele land met solo-exposities en wordt vertegenwoordigd door diverse galeries in Nederland.
“Inspiratie is een ongrijpbaar begrip en moeilijk te omschrijven.”
Zij heeft steeds de drang iets nieuws te maken en te putten uit een overvloed van de wereld om haar heen. Zo ontstaat werk dat altijd als het hare herkenbaar is. De veelzijdigheid is verbazingwekkend. De eenvoud in haar werk laat vakmanschap zien. Zij maakt schilderijen, bronzen en stenen beelden, symbolisch en vertellend. Door een onderwerp uit te vergroten en los te koppelen van de werkelijkheid wordt er ruimte geschapen voor een nieuwe wereld. Hoe eenvoudige vormen mooi kunnen zijn. Het ruimtelijke werk wordt vaak gecombineerd met RVS; de combinatie van haar handschrift in het brons met het gladde oppervlak van het RVS geeft een magische uitstraling.

www.irenevanderveur.nl