Datum:17 september 2018 t/m 28 januari 2019 (uitgezonderd schoolvakanties)
Locatie: Aeres Hogeschool Dronten,
De Drieslag 4, 8251 JZ Dronten
Vernissage: zaterdag 22 september 2018 om 11 uur in de glazen schil van de Hogeschool. De opening wordt verricht door Erna Phaff, voorzitter van de SKD en Rieke de Vlieger, directeur van de Aeres Hogeschool.
De kunstenaars:
Rita Dokter-Wolf ( 1959). Op school was tekenen één van haar favoriete vakken. In 1998 is zij begonnen met schilderen.
Rita woont op een boerderij in Oldebroek waar zij en haar man samen een melkveehouderij en paarden pensionstal runnen. Geïnspireerd door de dieren op hun boerderij probeert zij de verschillende karakters en kwetsbaarheid van de dieren vast te leggen in haar schilderijen. De koeien en kalfjes, die nieuwsgierig zijn en graag even een kijkje komen nemen, zijn dankbare modellen. De laatste tijd schildert zij ook landschappen en zeegezichten. De natuur met zijn jaargetijden zijn prachtig om te schilderen. De schilderijen zijn realistisch met een losse toets. Het liefst schildert zij met olieverf op linnen. Sinds 2015 heeft zij haar atelier “DE DEELE“ in hun 100 jaar oude boerderij, waar zij ook schilder- en tekenlessen geeft. Rita vindt het erg leuk om haar kennis over te dragen aan iedereen die wil leren tekenen en schilderen.
Meer info zie website
Bert Koerts, beeldend kunstenaar, noemt het werken aan zijn beelden met afgedankte materialen, “pruts’n met pruttel”
Hij haalt zijn inspiratie uit de natuur en uit het waarnemen van menselijke gedragingen en combineert dat vaak door dieren af te beelden in voor mensen herkenbare situaties. Niet te moeilijk, wel prikkelend. Het is voor hem belangrijk dat een kunstwerk niet een decoratief eindproduct is, maar een middel om een gedachte uit te beelden, mensen te verwonderen en te prikkelen. Het liefst beeldt hij menselijke verhoudingen, emoties en gedragingen uit die hem opvallen en boeien.
Zijn werken maakt hij van materialen van sloopstaal, resthout en rvs-keukengerei. Als buitenmens opgegroeid op een boerderij, maakt hij graag beelden met figuren die zijn ontleend aan de natuur.
Meer info zie website.
Theo Onnes (1957) is beeldend kunstenaar, woont en werkt in het dorp Eenrum, waar het prachtige lege Groninger landschap een voortdurende inspiratiebron voor hem is.
Hij studeerde aan ABK Minerva in Groningen.Tegenwoordig woont en werkt Theo in het voormalige Raadhuis van Eenrum in de provincie Groningen. Een prachtig monumentaal Amsterdams Schoolpand uit 1930, waar zijn vrouw Ankie haar galerie, Galerie Het Raadhuis, heeft.
Bekendheid verwierf Theo vooral door zijn schilderijen van koeien en geiten. Wie meer werk van Theo Onnes bekijkt, ontdekt een wereld waarin ook ruim plaats is voor landschappen en mensen. Het Hogeland, dat voor Theo een onuitputtelijke inspiratiebron vormt: licht in een sloot, omgeploegd land, de zon op de rug van een geit, de vertedering van een pasgeboren kalf. Theo wordt juist geraakt door dit op het eerste oog zo alledaagse leven om hem heen. Hij vertaalt dit op krachtige wijze in zijn schilderijen en maakt zo zijn verwondering voor ons meer dan waarneembaar en zelfs voelbaar.
Meer info zie website.
Camille van Os uit Biddinghuizen is beeldend kunstenaar. Ze streeft er naar om met relatief eenvoudige lijnen en een fijne balans, een visuele spanning te creëren.
In haar bronzen beelden laat ze de authenticiteit van het onderwerp tot uitdrukking komen.
De dieren en mensfiguren hebben kenmerkende soms speelse en vooral dynamische houdingen en vertederen door hun onbevangenheid.
Camille raakt geïnspireerd door bepaalde gebeurtenissen in haar leven en de interactie met haar directe omgeving. Ze observeert het karakter van mens en dier en is gefascineerd door de beweging, ontwikkeling en kracht die zij waarneemt. In de vorm wijkt zij soms bewust af van deze concrete waarnemingen en laat ze storende details weg, of zet die juist zwaarder aan. Belangrijk is dat de eigenheid van de figuur zichtbaar en tastbaar wordt. Dat het karakter spreekt, het de toeschouwer raakt en een emotie teweeg brengt.
Meer info zie website.
Frans van der Ven uit Almere is beeldend kunstenaar.
Als kleine jongen raapte hij al van alles op waarmee hij kleine installaties bouwde. Later op de academie realiseerde hij zich dat het beeldhouwen in zijn bloed zat.
Jarenlang werken in opdracht heeft hem geleerd te luisteren naar het verhaal van de opdrachtgever. Het blijft ook nu nog een uitdaging om een gulden middenweg te vinden tussen dienstbaarheid aan de opdrachtgever en aan het eigen creatieve verlangen.
Een groot deel van zijn loopbaan heeft hij zich gewijd aan het maken van bronzen beelden van dier en mens portretten.
Zijn werk als beeldhouwer is een passie, die verweven is met zijn hele bestaan als mens.
Meer info zie website.