Nieuwsbrief maart 2018
Stichting Kunstraad Dronten


Stichting Kunstraad Dronten

Geachte kunstliefhebber,

Graag willen we u nader kennis laten maken met de 2 kunstenaars, die vanaf 8 april tot 31 augustus exposeren in de Aeres hogeschool in Dronten.
We hebben met hen een interview gehouden.
We hopen dat u veel leesplezier beleeft aan onderstaand verslag en dat uw nieuwsgierigheid zodanig gewekt is, dat we u mogen verwelkomen bij de opening op zondag 8 april om 15.00 uur.

Interview met dubbeltalenten Barbara Houwers en Hansa Versteeg.
Barbara ontvangt ons bij haar thuis, waar zij ook haar werkruimte heeft. Onder het genot van een kop koffie vertelt zij over haar leven met kunst.
Tijdens haar opleiding aan de kunstacademie begon zij al enthousiast met schilderen en ontwikkelde zij haar eigen stijl. Meer dan 20 jaar maakte zij voornamelijk schilderijen en exposeerde nationaal en internationaal.
In 2015 kwam er een omslag in haar werk. Haar kinderen waren inmiddels de deur uit.
Om eindelijk full time zich met kunst bezig te houden stopte ze met een aantal voorzitterschappen. Meer tijd dus voor haar grote passie: kunst in bredere zin.
Zij ontdekte klei, was en brons en zo ontstond haar interesse voor beeldhouwen. In een later stadium leerde ze ook digitaal ontwerpen. Ze was zeer gedreven en nieuwsgierig om alles uit te proberen. Het lastige daarvan is voor Barbara om een keuze te maken.
Haar schilderijen worden steeds abstracter en gestileerder. In haar vroegere werk kwam de mensenfiguur steeds terug. Haar werk gaat over de relatie tussen de mens en de natuur. Ze schildert nu steeds meer intuïtief en informeel. Met het digitaal ontwerpen is zij nog in de experimenteerfase.  Zij werkt voornamelijk met metaaldraad en heeft prachtige sieraden aan de muur hangen.
Zij verhuurt haar werk via de kunstuitleen, verkoopt aan bedrijven en werkt soms in opdracht. Haar nieuwe collectie ruimtelijk werk in 3D print trekt veel aandacht en wordt o.a. via musea verkocht.
Barbara werkt veel thuis en voor het beeldhouwwerk beschikt ze over een atelier in Leusden. Ze is ook bestuurslid van de Dooyewaard stichting. Deze stichting ondersteunt kunstenaars en stelt prijzen en ateliers ter beschikking aan Nederlands top talent.
Kortom, een heel hardwerkende en bevlogen kunstenares.

Barbara Houwers
Hansa Versteeg

Tijdens het interview met Barbara komt Hansa binnen lopen met een boek onder zijn arm.
Het boek blijkt een gastenboek te zijn met op de omslag een foto van zijn schilderij ‘Madonna del Mare Nostrum’ of ‘Mantel der liefde’. Het boek staat boordevol aantekeningen van bezoekers van zijn laatste tentoonstelling en opvallend is dat zij zich allemaal zeer aangesproken voelen door het schilderij, dat men als commentaar kan zien op de vluchtelingenproblematiek. Opmerkingen als ‘Het doet iets met me’ en ’ het ontroert me’ worden veel gebruikt.
Hansa vertelt dat zijn passie voor stoffen is ontstaan door het werk van zowel zijn oom als zijn moeder, die beiden kleermakers waren. Zij gebruikten de prachtigste stoffen als mousseline, organza, brokaat, satijn, taft en crêpe de chine. Stoffen, die o.a. gebruikt werden voor bruidsjurken. Stoffen die glansden en bij het bewegen een andere kleur kregen. De fascinatie voor die materialen is vaak terug te vinden in zijn latere werk.
Hansa heeft de kunstacademie en de grafische school gevolgd, waar hij geweldige leraren had als Simon Levi en Aard Klei en Ata Kando. In de periode dat hij een grafisch ontwerpbureau had, deed hij al veel aan fotografie.
In 2010 kwam voor Hansa echter de omslag en toen ontdekte hij dat olieverf voor hem puur magie is. ”De stofuitdrukkingen die ik nu vastleg zijn vaak zo ingewikkeld dat de wanhoop soms toeslaat”. Daar moet ik dan doorheen, want schilderen is voor mij pure noodzaak.’ Een prachtige leugen in verf”, zoals hij zelf zegt. Het wonder bijvoorbeeld, dat zich voor je ogen afspeelt als je langzaam je geliefde op het canvas tovert.
Het onderdompelen in de discipline van alledag ervaar ik als een vorm van contemplatie. Het geeft mijn leven structuur en juist het doormodderen als het tegen zit levert vaak nieuwe ideeën op en is daarmee de motor van een stroom die hopelijk nooit meer stopt. Mijn manier van werken heeft tijd nodig. En tijdens het werken verbetert het kijken. Daarom geniet Hansa met volle teugen van het gehele proces, van idee, schets, ontwerp, uitvoering en afwerking.
Zijn Madonna werd in opdracht vervaardigd voor een religieuze biënnale, gesteund door de Mondriaan stichting. Het heeft een jaar geduurd voor Hansa het idee rond had en tijdens dat jaar heeft hij heel wat madonna’s in Europa bekeken. Het is een olieverfschilderij van 125 bij 125cm. Diverse kerk genootschappen hebben het thema van het schilderij gebruikt voor kerkdiensten. Daarom heeft hij printen van het werk laten maken en het eerste exemplaar is gekocht door dr. Erik Borgman, hoogleraar theologie aan de Universiteit van Tilburg. En daar is hij best trots op.

We zijn er trots op dat deze dubbeltalenten willen exposeren in de Aeres Hogeschool Dronten . De kunstenaars zijn op hun beurt erg blij met deze locatie. Ze vinden het een heel bijzonder gebouw, waar hun werken goed tot zijn recht komen.

U bent van harte welkom bij de opening van de expositie op 8 april in de Aeres Hogeschool Dronten en in het Aeres Bedrijvencentrum.
Als u deze dag verhinderd bent kunt u altijd binnenlopen van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren.
De expositie duurt tot 31 augustus.hartelijke groet,
het team van de SKD,

Op onderstaande locaties verzorgt de SKD de kunst:

  • Flevomeer Bibliotheek Dronten 2e etage en De Meerpaal Serviceplein
    De Rede 80, 8251 EX Dronten
  • Aeres Bedrijvencentrum
    De Drieslag 30, 8251 JZ  Dronten
  • Aeres Hogeschool Dronten
    De Drieslag 4, 8251 JZ  Dronten

De Stichting Kunstraad Dronten is een organisatie van uitsluitend vrijwilligers.
Wilt u dat de stichting ook de komende jaren exposities kan blijven inrichten, dan kunnen wij niet zonder uw steun. Voor 20 Euro per jaar kunt u al Vriend van de stichting worden. U krijgt gedurende het hele jaar 2018 tijdens de door ons georganiseerde exposities 10% korting bij aankoop van een kunstwerk, daarnaast krijgt u korting op door de SKD georganiseerde activiteiten.
Klik hier om u als Vriend op te geven.