Tijdens het interview met Barbara komt Hansa binnen lopen met een boek onder zijn arm.
Het boek blijkt een gastenboek te zijn met op de omslag een foto van zijn schilderij ‘Madonna del Mare Nostrum’ of ‘Mantel der liefde’. Het boek staat boordevol aantekeningen van bezoekers van zijn laatste tentoonstelling en opvallend is dat zij zich allemaal zeer aangesproken voelen door het schilderij, dat men als commentaar kan zien op de vluchtelingenproblematiek. Opmerkingen als ‘Het doet iets met me’ en ’ het ontroert me’ worden veel gebruikt.
Hansa vertelt dat zijn passie voor stoffen is ontstaan door het werk van zowel zijn oom als zijn moeder, die beiden kleermakers waren. Zij gebruikten de prachtigste stoffen als mousseline, organza, brokaat, satijn, taft en crêpe de chine. Stoffen, die o.a. gebruikt werden voor bruidsjurken. Stoffen die glansden en bij het bewegen een andere kleur kregen. De fascinatie voor die materialen is vaak terug te vinden in zijn latere werk.
Hansa heeft de kunstacademie en de grafische school gevolgd, waar hij geweldige leraren had als Simon Levi en Aard Klei en Ata Kando. In de periode dat hij een grafisch ontwerpbureau had, deed hij al veel aan fotografie.
In 2010 kwam voor Hansa echter de omslag en toen ontdekte hij dat olieverf voor hem puur magie is. ”De stofuitdrukkingen die ik nu vastleg zijn vaak zo ingewikkeld dat de wanhoop soms toeslaat”. Daar moet ik dan doorheen, want schilderen is voor mij pure noodzaak.’ Een prachtige leugen in verf”, zoals hij zelf zegt. Het wonder bijvoorbeeld, dat zich voor je ogen afspeelt als je langzaam je geliefde op het canvas tovert.
Het onderdompelen in de discipline van alledag ervaar ik als een vorm van contemplatie. Het geeft mijn leven structuur en juist het doormodderen als het tegen zit levert vaak nieuwe ideeën op en is daarmee de motor van een stroom die hopelijk nooit meer stopt. Mijn manier van werken heeft tijd nodig. En tijdens het werken verbetert het kijken. Daarom geniet Hansa met volle teugen van het gehele proces, van idee, schets, ontwerp, uitvoering en afwerking.
Zijn Madonna werd in opdracht vervaardigd voor een religieuze biënnale, gesteund door de Mondriaan stichting. Het heeft een jaar geduurd voor Hansa het idee rond had en tijdens dat jaar heeft hij heel wat madonna’s in Europa bekeken. Het is een olieverfschilderij van 125 bij 125cm. Diverse kerk genootschappen hebben het thema van het schilderij gebruikt voor kerkdiensten. Daarom heeft hij printen van het werk laten maken en het eerste exemplaar is gekocht door dr. Erik Borgman, hoogleraar theologie aan de Universiteit van Tilburg. En daar is hij best trots op.
We zijn er trots op dat deze dubbeltalenten willen exposeren in de Aeres Hogeschool Dronten . De kunstenaars zijn op hun beurt erg blij met deze locatie. Ze vinden het een heel bijzonder gebouw, waar hun werken goed tot zijn recht komen. |